به گزارش شهرآرانیوز؛ مرکز ملی آمار دیروز تازهترین گزارش خود را از وضعیت فرهنگی و اجتماعی ایران درحالی منتشر کرد که هم آمار امیدوارکننده در آن به چشم میخورد و هم دادههای نگران کننده. اگر بخواهیم خبرهای خوش را از دل این گزارش بیرون بکشیم، باید بگوییم که میزان ازدواجهای ثبت شده در بهار امسال ۱۲۸ هزار و ۲۲۷ فقره بوده که نسبت به فصل قبل از آن، یعنی زمستان پارسال که ۱۱۳ هزار و ۸۵ فقره ازدواج در آن ثبت شده است، ۱۳.۴ درصد رشد را نشان میدهد.
با عینک خوش بینی اگر ببینیم، خبر خوش دیگر هم این است که میزان طلاقهای ثبت شده در سه ماه نخست امسال ۴۱ هزار و ۳۰۴ فقره بوده که نسبت به زمستان پارسال ۲۲.۸ درصد کاهش داشته است. در زمستان پارسال ۵۳ هزار و ۵۲۰ فقره جدایی در کشور ثبت شده است.
صرف نظر از رشد ۱۳.۴ درصدی وصلتهای بهار امسال در مقایسه با زمستان پارسال، اگر با نگاهی نگران به گزارش دیروز مرکز ملی آمار بنگریم، میبینیم که ازدواجهای ثبت شده بهار امسال نسبت به فصل پیش از آن افزایشی بوده، اما در مقایسه با مدت مشابه ۱۴۰۲، یعنی بهار پارسال، کاهش داشته است. این دادهها حکایت از آن دارد که وصلتهای بهار ۱۴۰۳ نسبت به ۱۳۲ هزار و ۱۰۲ فقره بهار پارسال، ۳ هزار و ۸۷۵ فقره کمتر شده است. به عبارت دیگر، ازدواجهای سه ماه نخست امسال نسبت به مدت مشابه پارسال ۲.۹ درصد کاهش داشته است.
به خبر خوش کاهش ۲۲.۸ درصدی طلاقها یک نکته مثبت دیگر هم میتوان اضافه کرد و آن کاهش ۷.۹ درصدی جداییها در بهار امسال نسبت به بهار ۱۴۰۲ است. به بیان ساده تر، در سه ماه نخست امسال نسبت به مدت مشابه پارسال، ۳ هزار و ۵۵۶ فقره طلاق کمتر ثبت شده است. در بهار پارسال ۴۴ هزار و ۸۶۰ زوج جدایی خود را ثبت کرده اند.
نکته دیگر در این گزارش میانگین طول مدت ازدواج پیش از اولین طلاق است که این رقم برای زوجهایی که در بهار امسال جدایی خود را ثبت کرده اند، ۱۱.۶ سال است. میانگین این شاخص نسبت به زمستان پارسال تغییری نداشته، اما نسبت به بهار پارسال که ۱۱.۱ سال بوده، افزایش یافته است.
دادههای گزارش جدید مرکز ملی آمار حاکی از آن است که به طور کلی میانگین سن در اولین ازدواج در مناطق شهری همواره بالاتر از مناطق روستایی بوده است. میانگین سن اولین ازدواج مردان در بهار امسال ۲۸.۳ سال و برای زنان ۲۴.۱ سال بوده است. همچنین میانگین سن در اولین ازدواج در بهار امسال در مناطق شهری ۲۸.۵ سال برای مردان و ۲۴.۴ سال برای زنان بوده است. در مناطق روستایی نیز میانگین سن مردان ۲۶.۵ سال و برای زنان ۲۱.۶ سال بوده است.
جنبه نگران کننده آمارهای تازه منتشرشده، همان روند کاهشی ازدواجها در بهار امسال نسبت به مدت مشابه پارسال است؛ مسئلهای که اگر فراتر از مقایسه فصلی به آن بنگریم، درمجموع در یک دهه گذشته روی نمودار نزولی بوده است و البته دلایل متعددی هم پشت آن وجود دارد؛ دلایلی که شاید به اذعان کارشناسان مهمترین هایش را بتوان نابسامانیهای اقتصادی و وضعیت معیشت و مسکن، ازدواجهای احساسی، کاهش جمعیت جوان ها، روابط با جنس مخالف در دوران تجرد و چگونگی این روابط و سبک هم زیستی افراد مجرد (همراه با خانواده یا مستقل از آن) دانست. حل هر یک از این مسائل با هدف تأثیر مثبت آنها بر ازدواج و رشد وصلت ها، نسخه خاص خود را میطلبد که باید مدنظر تصمیم سازان کشور قرار گیرد.